:: Γεωγραφική θέση - Κλίμα ::
 

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ
Ο υπέροχος Μακεδονικός νομός Καβάλας συνορεύει ανατολικά με τον νομό Ξάνθης, βόρεια με το νομό Δράμας και δυτικά με το νομό Σερρών, ενώ στα νότια αγκαλιάζεται από το απέραντο Αιγαίο πέλαγος.
Η Θάσος, η Θασοπούλα και το Φιδονήσι αποτελούν τα μικρά στολίδια της θαλάσσιας περιοχής του νομού, ενώ το όρος Παγγαίο με την ψηλότερη κορυφή του να φτάνει τα 1956 μέτρα και το Υψάριο στη Θάσο, είναι αληθινά μνημεία της φύσης, που τα περιβάλουν μύθοι και εκατοντάδες ιστορίες.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ο νομός Καβάλας, είναι πρόκληση για όσους θέλουν να γνωρίσουν την καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας.
Η Καβάλα, πρωτεύουσα του νομού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν έναν τόπο αξιοζήλευτο.
Απο τη Θεσσαλονίκη απέχει 165 χιλιόμετρα και οδικά η απόσταση καλύπτεται σε 2 περίπου ώρες. Όμως η πρόσβαση είναι ευκολη και με αεροπλάνο αφού μόλις 20 χιλιόμετρα ανατολικότερα, βρίσκεται το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης "Μέγας Αλέξανδρος" που θεωρείται ένα απο τα πλέον σύγχρονα των Βαλκανίων. Πτήσεις γαι την Αθήνα αλλά και για πολλές χώρες του εξωτερικού πραγματοποιούνται καθημερινά.
Η πρόσβαση όμως γίνεται και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.
Η Καβάλα όντας πόλη παραλιακή, έχει επίσης το προνόμιο να επικοινωνεί με αρκετά νησιά του Αιγαίου και πρώτιστα με τη Θάσο, όπου μπορείτε να μετακινηθείτε με φέρυ μπόουτ και δελφίνι, ενώ αρκετές φορές κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου "φιλοξενεί" μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

ΚΛΙΜΑ
Στα παράλια του νομού, το κλίμα είναι εύκρατο μεσογειακό, βορειότερα ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.
Όπως το υπέδαφος έτσι και το έδαφος είναι ιδιαίτερα πλούσιο με καλλιέργειες, όπως το σπαράγγι, το ακτινίδιο, το βαμβάκι, οι ελιές, το καπνό, τα σταφύλια.
Η φύση έδωσε απλόχερα στο νομό Καβάλας τα καταπράσινα βουνά της, τις γραφικές λίμνες, το μαγευτικό δέλτα του Νέστου, που σφύζει από βλάστηση.
Ο πλούσιος θαλάσσιος κόσμος της, οι κρυστάλλινες πηγές της και τα απέραντα δάση της προσελκύουν πολλά σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας.
Μάλιστα η περιοχή του Νέστου, προστατεύεται από την παγκόσμια συνθήκη Ραμσάρ και η περιοχή των Γαλάζιων Λιμνών του Νέστου συμπεριλαμβάνεται στο Διεθνές Πρόγραμμα Λίμνες Ζωής.
Τσακάλια, βίδρες, αγριόγατες, αλεπούδες, λύκοι, ημιάγρια άλογα, ερπετά και είδη πτηνών μεταξύ των οποίων, θαλασσαετοί, ερωδιοί και φλαμίγκο, φιλοξενούνται στις παραπάνω κυρίως στην περιοχή του Νέστου και του Παγγαίου.
Από την άλλη, τα σπάνια λουλούδια, τα πανύψηλα δέντρα, πλατάνια και οξιές αλλά και η υπόλοιπη οργιώδης βλάστηση, που συναντιούνται στις ίδιες περιοχές, συμπληρώνουν την τέλεια φυσική εικόνα και κάνουν τη φύση του νομού ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

photos: ΔΕΤΑΚ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ TOUBI'S, Νομαρχία Καβάλας