Νέστος - Κέντρο Υποδοχής - Δέλτα Νέστου - Στενά Νέστου - Δάσος Νέστου

 

 

Στα Στενά του Νέστου

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του νότιου τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στο εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό των Λιβερών, ο ποταμός σχηματίζει τα Στενά, μια διαδρομή 22χλμ. με συνεχείς μαιάνδρους. Η περιοχή περιλαμβάνεται στις "Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδος" και στις "Περιοχές Eιδικής Προστασίας", σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 79/409. Η πλούσια βλάστηση και η μεγαλοπρέπεια του τοπίου, είναι οι βασικοί λόγοι στους οποίους, η περιοχή οφείλει την ανακήρυξή της σε Αισθητικό Δάσος, ήδη από το 1977. Το Αισθητικό αυτό Δάσος καταλαμβάνει συνολική έκταση 24.000 στρεμμάτων.

Τη διαδρομή της ροής του ποταμού στην περιοχή των Στενών διασχίζει η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη. Για την ολοκλήρωση της γραμμής (1893-1896), στα Στενά του Νέστου κατασκευάστηκε, ψηλότερα από τις γραμμές, ένα μονοπάτι το οποίο σε πολλά σημεία είναι λαξευμένο στα βράχια. Αυτό το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για να φτάνουν στο χώρο
του εργοταξίου μέχρι τη ολοκλήρωση του έργου. Οι σημερινοί πεζοπόροι που θέλουν ν' απολαύσουν την ομορφιά των Στενών,χρησιμοποιούν
το μονοπάτι αυτό των σιδηροδρομικών,
περιπατώντας από το χωριό Γαλάνη (σε απόσταση 10 χλμ. από την Ξάνθη) μέχρι την πηγή Κρωμνικού (5,5 χλμ.). Για όποιον θέλει να συνεχίσει την πεζοπορία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβερών (3 χλμ) ή ακόμα και μέχρι τη Σταυρούπολη (επιπλέον 10 χλμ.), η διαδρομή συνεχίζεται στις γραμμές του τρένου.

Mια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς, σας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Συνολικά το πέρασμα του ποταμού διαρκεί πέντε ώρες και αυτό εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα των νερών, που διαφέρει από εποχή σε εποχή. Κρυστάλλινα νερά, από φυσικές πηγές, σε διάφορα σημεία, διαμορφωμένα με τέχνη από το Δασαρχείο, ξεδιψούν τους επισκέπτες. Χώροι αναψυχής με πάγκους, τραπέζια και στέγαστρα, φτιαγμένοι με μεράκι, προσφέρονται για φαγητό και ξεκούραση. Τα μαρμαρογενή πετρώματα της περιοχής, διαβρωμένα αιώνες τώρα από την συνεχή ροή των νερών του ποταμού, δημιουργούν απότομες βραχώδεις πλαγιές και πολλές σπηλιές, μερικές από αυτές ορατές από την διαδρομή, με θαυμάσιους διακόσμους από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Τοπίο ιδιαίτερης αισθητικής, με φυσικές ομορφιές, συνεχώς μεταβαλλόμενες στο χώρο και στο χρόνο.

Το φθινόπωρο, με τα πλούσια χρώματα των δέντρων και θάμνων της περιοχής, μπορεί να περπατήσει κανείς πάνω στο παλιό καλαίσθητο λιθόστρωτο μονοπάτι, που οδηγεί τον επισκέπτη άλλοτε ψηλά στις απότομες βραχώδεις και άλλοτε χαμηλά στις αμμώδεις όχθες του ποταμού, πάντα με ασφάλεια, πάνω ή δίπλα από τις γραμμές του τρένου.

Πλούσια βλάστηση με ποικιλία δέντρων και θάμνων όπως πλατάνια,σκλήθρα, ιτιές,αγριοκουμαριές
,κέδρους,βελανιδιές,
αγριοπασχαλιές και αγριελιές, σπάνια αγριολούλουδα, όπως βιολέτες,ίριδες,ορχιδέες, ανθισμένα ανάλογα με την εποχή επίσκεψης. Ιδιαίτερα σπάνια πουλιά όπως ερωδιοί, αετοί, γύπες και ακόμη σπανιότερα θηλαστικά όπως οι βίδρες. Ο χώρος παντού γύρω προσφέρεται για φωτογράφηση όλες τις εποχές.

 
ΕΠΙΛΕΞΤΕ: Νέστος - Κέντρο Υποδοχής - Δέλτα Νέστου - Στενά Νέστου - Δάσος Νέστου