Νέστος - Κέντρο Υποδοχής - Δέλτα Νέστου - Στενά Νέστου - Δάσος Νέστου

 

 

Νέστος το ποτάμι της ζωής

Ο ποταμός Νέστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Ρήλα (2.716 μ.) στην νότια Βουλγαρία, μεταξύ των οροσειρών Αίμου και Ροδόπης. Εκεί ο Νέστος ονομάζεται Mesta. Το συνολικό του μήκος είναι 234 χλμ., από τα οποία τα 140 χλμ. περίπου βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Η συνολική λεκάνη απορροής μέχρι τις εκβολές υπολογίζεται περίπου σε 5.761 Km2 , από τα οποία 3.437 Km2 βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος. Η μέση ετήσια παροχή του ποταμού είναι 58 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ η μέση ετήσια απορροή του ξεπερνά τα 1800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό.
Ο Νέστος αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Η ροή του ποταμού, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τις εκβολές, στο Θρακικό πέλαγος, δημιούργησε ένα πλήθος από διαφορετικούς βιότοπους που φιλοξενούν πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας όπου όμοιούς του δεν συναντά κανείς πουθενά στην Ευρώπη, ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και σε έκταση.
Ένας απο τους ποταμούς με τα νερά τα "γοργοστρόβιλα" που γέννησαν η Τηθύς και ο Ωκεανός, μας λέει ο Ησίοδος στη"Θεογονία" του, ήταν και ο Nέσσος, θεός της Θράκης και πατέρας της Καλλιρρόης. Ο Νέστος του Θουκυκίδη, του Ηρόδοτου, του Στράβωνα και του Παυσανία, που εδώ τα νερά του κρύβονται κάτω απο παχιά ομίχλη, έγινε Μestus για τους Ρωμαίους και σαν Μέστος αναφέρεται απο την Άννα την Κομνηνή στην "Αλεξιάδα" (11ος αιώνας).

Αργότερα εμφανίστηκε η Σλαβική θηλυκή μορφή Μέστα,που έδωσε το όνομά της στο βουλγαρικό τμήμα του ποταμού.Οι πηγές του αναβλύζουν από τα βουνά
της περιοχής Ρίλα στη Βουλγαρία. Ξεκινώντας από την γενέτειρά του, ο ποταμός ενώνεται στην Ελλάδα με τη θάλασσα, φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. διασχίζει βαθιές κοιλάδες και φαράγγια στα βουνά μεταξύ Ορβήλου και Ροδόπης περνώντας τα μεγαλόπρεπα του Τέμπη από τη Σταυρούπολη έως τους
Τοξότες, ξεχύνεται στην πεδιάδα κατ' ευθείαν στη θάλασσα, χωρίς μαιανδρισμούς, απέναντι στη Θάσο.

Δεξιά και αριστερά των όχθων του από τους Τοξότες
έως τη θάλασσα σε μήκος 27 και πλάτος 3 - 7 χιλιόμετρα, ζωογονούσε με τα νερά το ωραιότερο και πολυτιμότερο υδροχαρές δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά - Ορμάν (με έκταση 130,000 στρέμματα περίπου), που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει μεγάλο θρυλικό δάσος.
Το συνολικό του μήκος είναι 234 χλμ από τα οποία μόνο τα 130 χλμ είναι σε ελληνικό έδαφος.

Χάρη στα ειδικά έργα που έχουν γίνει, ο Νέστος ποτίζει τις γύρω πεδιάδες, αποχτώντας έτσι μεγάλη οικονομική σημασία. Δημιουργός
μέγας ο ποταμός Νέστος δώ και χιλιάδες χρόνια ανοίγει το διάβα του ανάμεσα σε τρομερά βουνά προσφέροντας νερό στη γη, στα φυτά, στα ζώα, στον άνθρωπο. Υπήρξε η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη πολιτισμών από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Κοντά του εξελίχθηκαν πολλές θρακιώτικες πόλεις.

 
ΕΠΙΛΕΞΤΕ: Νέστος - Κέντρο Υποδοχής - Δέλτα Νέστου - Στενά Νέστου - Δάσος Νέστου