Νέστος - Κέντρο Υποδοχής - Δέλτα Νέστου - Στενά Νέστου - Δάσος Νέστου

 

 

Το δάσος του "Κοτζά - Ορμάν " (Δασοχώρι)

Ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Πηγάζει από τη Βουλγαρία και αφού διασχίζει βαθιές κοιλάδες και φαράγγια στα βουνά μεταξύ Ορβήλου και Ροδόπης και περάσει τα μεγαλόπρεπα του Τέμπη από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες, ξεχύνεται στην πεδιάδα κατ' ευθείαν στη θάλασσα, χωρίς μαιανδρισμούς, απέναντι στη Θάσο.
Δεξιά και αριστερά των όχθων του από τους Τοξότες έως τη θάλασσα σε μήκος 27 και πλάτος 3 - 7 χιλιόμετρα, ζωογονούσε με τα νερά του το ωραιότερο και πολυτιμότερο υδροχαρές
δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά - Ορμάν (με έκταση 130,000 στρέμματα περίπου) , που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει μεγάλο θρυλικό δάσος.

Έχει ιστορική σημασία και δεν έχασε την επικαιρότητά του, αφού τόσος λόγος γίνεται στις μέρες μας για την προστασία των φυσικών πόρων, και ειδικά στην περιοχή μας για τη προστασία του βιότοπου "ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ " πάνω στο οποίο έζησε, αναπτύχθηκε και πέθανε το περίφημο παρθένο δάσος Κοτζά - Ορμάν. Το δάσος τούτο, που έγινε γνωστό από τον Πανελλήνιο Συναγερμό εναντίον της καταστροφής του, έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον επιστημονικό κόσμο, τόσο και για την χλωρίδα του όσο και για την πανίδα του.

Η ασπρόλευκα, η μαύρη λεύκα και από τα ευγενή και πολύτιμα πλατύφυλλα η οξύκαρπος και η ολότριχος μελία, η πεδινή πτελέα, η ποδισκοφόρος δρυς, ο πεδινός και ταταρικός σφένδαμος, καθώς και το σκλήθρο αποτελούν τα κυριότερα δένδρα μεταξύ πολλών άλλων. Η ολότριχος μελία με τα βελουδωτά φύλλα που από όλη την Ευρώπη φύεται μόνον στο δάσος αυτό κατά συστάδες και σε ελάχιστες ποσότητες στη Δροβρυτσά, θα αποτελέσει αντικείμενο παγκοσμίου δασικού και βοτανικού ενδιαφέροντος. Απ' όλη την Ευρώπη μόνο στο δάσος αυτό εύρισκαν τροφή και καταφύγιο τόσα πολλά αγρίμια όπως αγριόχοιροι, λύκοι, οι σπάνιοι λύγκες, τσακάλια δύο ειδών, ενυδρίδες, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί και συχνά ζαρκάδια. Υπάρχουν επίσης και όλα τα υδρόβια, διαβατικά και ενδημικά πτηνά, καθώς και ο φασιανός, που μόνο στην Ελλάδα βρίσκεται σε άγρια κατάσταση.

Το δάσος αυτό έχει σπουδαία αποστολή τοπικά αλλά και για την οικονομία ολόκληρης της χώρας. Είναι η μόνη πηγή από την οποία όλα τα χωριά, από την Κομοτηνή μέχρι Δράμα - Καβάλα, προμηθεύονται καύσιμη ύλη. Η πηγή αυτή είναι αναντικατάστατη, γιατί σε μεγάλο βάθος τα προς τα βορράν βουνά είναι γυμνά και οι αγρότες δεν μπορούν να αγοράσουν καυσόξυλα από
το εμπόριο. Επίσης βόσκουν σ' αυτό τα ζώα 33 χωριών.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο και κατά το θέρος είναι θαυμάσιος βοσκότοπος για τις μέλισσες. Ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα δένδρα που είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα
αλλά και σ' όλο τον κόσμο είναι η μελία, που είναι γνωστή ως το πολυτιμότερο ξύλο της Ευρώπης. Ένα άλλο δένδρο που αφθονεί στο Κοτζά - Ορμάν είναι το σκλήθρο.

Το παραποτάμιο δάσος και η περιοχή κοντά στις ακτές είναι σημαντικά για την αναπαραγωγή, οι λιμνοθάλασσες για τη μετανάστευση και ο ποταμός για τη διαχείμαση πολλών ειδών πουλιών.


 
ΕΠΙΛΕΞΤΕ: Νέστος - Κέντρο Υποδοχής - Δέλτα Νέστου - Στενά Νέστου - Δάσος Νέστου