HEARTS, NOT SHOES:Στηρίξτε και ψηφίστε διαδικτυακά την υποψηφιότητα της Καβαλιώτισσας Εύης Λαμπροπούλου,στο TEDxAthens Challenge!

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στηρίξτε την προσπάθειά της να συνεχιστεί το Εργαστήρι και να εκδοθεί βιβλίο που θα λειτουργήσει παραδειγματικά για άλλους.Στηρίξτε την ψηφίζοντας διαδικτυακά, το "HEART, NOT SHOES" που είναι υποψήφιο για το εξαιρετικό βραβείο challenge.TEDxathens. Μπορείτε να δείτε την συμμετοχή του «Heart, not Shoes» εδώ: http://tiny.cc/41f78 και να το ψηφίσετε,μέχρι τώρα είναι στη δεύτερη θέση.Τα κείμενα των παιδιών μπορείτε να τα διαβάσετε στο blog 
http://birdsontheroad.blogspot.com/

Εργαστήρι «Hearts Not Shoes»

Το 2009, η συγγραφέας Εύη Λαμπροπούλου, δημιούργησε ‘Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής’ στο ‘Κέντρο Φιλοξενίας Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων’ στην Αγιάσο Λέσβου, που διήρκεσε λίγους μήνες.
Διαβάστηκαν και διδάχτηκαν γιαπωνέζικα Χαϊκού, ποίημα, αυτόματη γραφή, essay, διήγημα και τήρηση καθημερινού ημερολόγιου.
Τα θέματα προέκυψαν από τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα. Έμφαση δόθηκε πρώτα στην έκφραση και μετά στην λογοτεχνική δεινότητα ενώ χρειάστηκαν και διερμηνείς για να μπορέσουν να εκφραστούν και παιδιά που δεν ήξεραν αγγλικά. Το εργαστήρι, ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και λογοτεχνίας, προσέλκυσε έξτρα μαθητές, ακόμη κι αν δεν μιλούσαν αγγλικά, έως ότου πήρε διαστάσεις …εφημερίδας, με άτομα που σκέφτονταν, έγραφαν, δακτυλογραφούσαν –πολλοί για πρώτη φορά- συνεργάζονταν και σχολίαζαν τα έργα των άλλων.
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό: συγγράφηκαν πολλά ολοζώντανα, σπαρταριστά, αστεία ή μελαγχολικά κείμενα, κυρίως στα αγγλικά, αρκετά μάλιστα ώστε να μαζευτούν σε ένα βιβλιαράκι που δεν εκδόθηκε ακόμα. Μια μη ολοκληρωμένη εκδοχή του τυπώθηκε σε φωτοτυπίες και μοιράστηκε στα παιδιά.
Έγινε rewriting κειμένων και δυναμική επιμέλεια. Μεταφράστηκαν κείμενα από αγγλικά προς ελληνικά και από φαρσί προς ελληνικά. Έγιναν και σκίτσα των προσώπων των παιδιών.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ; :

Να συνεχιστεί το Εργαστήρι και να εκδοθεί βιβλίο που θα λειτουργήσει παραδειγματικά για άλλους. Πολλοί μιλάνε για μετανάστες: εδώ ακούγεται η δική τους φωνή.
Πώς ωφελεί το γράψιμο τους ξυπόλητους; Γράφοντας, οι έφηβοι κατανοούν τον δυτικό κόσμο και τον εαυτό τους. Αποκτούν αυτοεκτίμηση και (διεθνή) αίσθηση ταυτότητας. Η λογοτεχνία σώζει: θεραπεύει τραύματα-μορφώνει-ηρεμεί. Παπούτσια βρίσκουν εύκολα. Αυτό που χρειάζονται είναι να ελπίσουν σε κάτι- να δείξουν ότι δεν είναι επικίνδυνοι, ακαλλιέργητοι βάρβαροι. Να γράψουν στην απομακρυσμένη μητέρα τους-και στον κόσμο. Και ο κόσμος χρειάζεται να τους διαβάσει. Να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα. Να δει την ομοιότητα. Και να τους αγαπήσει.

TEDxAthens Challenge: the Idea!

Το TEDxAthens Challenge έχει σαν στόχο να υποστηρίξει πράξεις που αξίζει να διαδοθούν κινητοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει η κοινότητα του TEDxAthens. Kάθε χρόνο το TEDxAthens Challenge  εστιάζει σε ένα διαφορετικό τομέα. Το TEDxAthens Challenge 2011 ψάχνει για καλά παραδείγματα στο χώρο της Παιδείας και της Μάθησης.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ TEDxATHENS :

Τα κείμενα που προέκυψαν στο εργαστήρι ΘΑ μπορέσουν να εκδοθούν σε ένα δίγλωσσο βιβλίο,θα γίνει μια νέα ωραία χρηστική ιστοσελίδα και νέο εργαστήριο στην Αθήνα, όπου η Εύη Λαμπροπούλου θα μπορει συνεχίσει τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής σε μετανάστες.

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Αυτό το εργαστήρι ήταν ένα εξωτοπικό σημείο μαγικής ανταλλαγής ανθρώπων που έζησαν πολέμους και άλλες – πιο ρομαντικές - καταστροφές. Μια τέτοια πηχτή ζωή κυοφόρησε το ποίημα του Αλί, που έχει δει φίλους του να αποκεφαλίζονται από τους Ταλιμπάν και τον εαυτό του να τρέμει μια παρόμοια μοίρα. Αυτό όμως που σχεδόν τον εξόντωσε, ήταν ο έρωτας. 

 LIMBO [απόσπασμα του Αλί Μοχαμεντί]
...Έφτασα
Στην αγάπη που μοιάζει άγια
Και δεν μπορεί να γίνει ακόμα
Ακόμα περιμένω τώρα
Που καταποντίζομαι
Η καρδιά μου βρίσκεται σε πλάνη
Που δε μπορεί να γίνει ακόμα
Πολύ πιθανό
Να με ακολουθεί ο θάνατος
Και η αϋπνία
Και ο ύπνος
Που δε μπορεί να γίνει ακόμα
Εγκαταλείπω αυτές τις μέρες της φτώχειας
Που απομένουν
Υπάρχει κάπου
Τύχη
Που δεν μπορεί να γίνει ακόμα