Στη Δ' εθνική Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου:Καταγγελία των συμβάσεων από τον ΟΠΑΠ-Στο ΣτΕ θα προσφύγει άμεσα η Καβάλα-Το σκεπτικό των αποφάσεων

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Στη Δ΄ Εθνική υποβιβάζονται ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, καθώς δεν πήραν άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο ομάδων, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης (σ.σ. ισόβιος αποκλεισμός του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη από το ποδόσφαιρο).

Επίσης, από τις επτά ομάδες που εξετάστηκαν σήμερα, άδεια δεν πήρε η ΑΕΚ όμως δόθηκε παράταση μέχρι την Πέμπτη για να προσκομίσει κάποια πρωτότυπα έγγραφα.

Ο Σταύρος Ψωμιάδης προσήλθε στην ΕΕΑ με τον δικηγόρο της Καβάλας, Αργύρη Λίβα,κατέθεσε το υπολογητικό υπόμνημα, υποστηρίζοντας ότι πρόεδρος και αφεντικό της ΠΑΕ είναι ο ίδιος και όχι ο καταζητούμενος για στημένα παιχνίδια πατέρας του Μάκης Ψωμιάδης.

Κι οι δύο ομάδες δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν έφεση και μπορούν να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

Από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
 
Με την ολοκλήρωση και της σημερινής συνεδρίασης, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει χορηγήσει πιστοποιητικό του άρθρου 77Α στις 13 από τις 16 ομάδες της SUPER LEAGUE.

Δεν χορηγεί πιστοποιητικό του άνω άρθρου στις ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ και ΚΑΒΑΛΑ, διότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ύστερα από την τιμωρία του Αχιλλέα Μπέου και Χρυσόστομου Ψωμιάδη από την Αθλητική Δικαιοσύνη.

Η ΕΕΑ έχει καλέσει την ΠΑΕ ΑΕΚ για τη συνεδρίαση της 25ης Αυγούστου 2011 προς παροχή διευκρινήσεων σχετικά με ένα από τα έγγραφα του φακέλου.
 
Γερουλάνος: «Τέλος στη βία και τη διαφθορά»
Την καταγγελία των συμβάσεων του ΟΠΑΠ με την ΕΠΟ, τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, προσθέτοντας ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις με τη Σούπερ Λίγκα και τη Β' εθνική μέχρι τον Οκτώβριο.

Μετά την απόφαση της ΕΕΑ να υποβιβάσει την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος ΔΗΛΩΣΕ:

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στη βία και την διαφθορά του ελληνικού ποδοσφαίρου.Οι σημερινές αποφάσεις του ΟΠΑΠ και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δείχνουν αποφασιστικότητα. Κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να μπει τέλος σε όλα αυτά τα φαινόμενα», ήταν η δήλωση του Γερουλάνου.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο ΟΠΑΠ διευκρίνισε: «Καταγγέλονται οι συμβάσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις με τη Σούπερ Λίγκα και τη Β΄ εθνική μέχρι τον Οκτώβριο, για να δούμε πως θα πάει η κατάσταση. Καταγγέλεται επίσης η σύμβαση με την ΕΠΟ για το κύπελλο Ελλάδας, ενώ συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση της εθνικής και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου»

Όταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει αν θα ξεκινήσει κανονικά το Σάββατο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, είπε: «Είναι περίπλοκες οι διαδικασίες. Είναι στο χέρι της ΕΠΟ πότε θα ξεκινήσει».

Παρέμβαση Παπανδρέου
Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήρε και αυτός θέση για το θέμα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και την αποβολή των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας!

«Πρέπει να απαλλαγούμε από τους παραγοντίσκους και του ποδοσφαίρου και της πολιτικής και των media», δήλωσε ο Πρωθυπουργός...

Η απόφαση του ΟΠΑΠ
Την απόφασή του να διακόψει κάθε συζήτηση με την Σούπερ Λίγκα και την Football League μέχρι τον Οκτώβριο και ουσιαστικά την χρηματοδότησή του στα δύο πρωταθλήματα, πήρε ο ΟΠΑΠ.

Μάλιστα, ο Οργανισμός ξεκαθάρισε ότι θα μπει και πάλι σε διαδικασία συζητήσεων μόνο αν υπάρξουν κινήσεις για την βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θεωρώντας μόνο ως… αρχή τις αποβολές Καβάλας και Ολυμπιακού Βόλου.

Παράλληλα, η ΕΠΟ αποφάσισε να προβεί και σε περικοπές σε ότι έχει να κάνει με τον Θεσμό του Κυπέλλου, χωρίς όμως να επηρεάζονται η Εθνική ομάδα και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως ούτε και οι ατομικές συμφωνίες με συλλόγους.

Καβάλα: Αμεση προσφυγή στο ΣτΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει άμεσα η Καβάλα, όπως δήλωσε στο "Onsports", λίγο μετά την έκδοση της απόφασης της ΕΕΑ, ο εκ των νομικών εκπροσώπων της ΠΑΕ, Χρήστος Στάθης.
«Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Η ΠΑΕ θα προσφύγει και θα ζητήσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα θα ζητήσει και προσωρινή διαταγή, ώστε να μην ισχύσει η απόφαση αυτού του οργάνου. Ο νόμος είναι νόμος και το Σύνταγμα αναφέρει ότι πρέπει να υπακούμε στις δικαστικές αποφάσεις. Το τελευταίο καταφύγιο της δημοκρατίας είναι η δικαιοσύνη. Τόσο εγώ ως υπερασπιστής, όσο και η ΠΑΕ Καβάλα, έχουμε άκρατη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη»…

Το νομικό τιμ της Καβάλας θα περιμένει το σκεπτικό της απόφασης της ΕΕΑ για να προσφύγει στο ΣτΕ καταθέτοντας τρεις αιτήσεις.

α) αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΕΕΑ, που επί της ουσίας προβλέπεται να εκδικαστεί μετά από χρόνια.

β) αίτηση αναστολής της απόφασης εώς την εκδίκασης της αίτησης περί της ακύρωσης της απόφασης της ΕΕΑ, που προβλέπεται να εκδικαστεί έπειτα από την παρέλευση κάποιων μηνών από την κατάθεσή της…

γ) αίτηση προσωρινής διαταγής εκδικάσεως της αναστολής που θα εκδικαστεί αμέσως μετά την αποστολή του δικογράφου και αφού προηγουμένως το νομικό τιμ της Καβάλας παραλάβει το σκεπτικό της απόφασης…


Η είδηση του υποβιβασμού των Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα στο Περιφερειακό πρωτάθλημα βάζει ερωτηματικό στην προγραμματισμένη σέντρα της Super League το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν την Super League να έχει την πρόθεση να διεξαχθεί η 1η αγωνιστική όπως έχει προγραμματιστεί.
Να γίνουν δηλαδή κανονικά τα 6 από τα 8 ματς της πρεμιέρες, εκτός φυσικά από τα Ολυμπιακός-Ολυμπιακός Βόλου και ΑΕΚ-Καβάλα.

Ανακοινώθηκε και το σκεπτικό

Μία ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕΑ για υποβιβασμό των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ δημοσιοποίησε το σκεπτικό της δικής της απόφασης, την οποία είχε λάβει στις 10ης Αυγούστου , βάσει της οποίας οι δύο ομάδες είχαν τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών και όχι υποβιβασμό
 
Με βάση το άρθρο 21Α και 21Β περί Δωροδοκίας και Στοιχηματισμού τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα, ο Αχιλλέας Μπέος και ο Μάκης Ψωμιάδης.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά υποβιβασμό για μια ομάδα όταν εμπλέκεται στην υπόθεση αξιωματούχος της, όμως η επιτροπή Εφέσεων επικαλείται την αρχή της αναλογικότητας.
Υποστηρίζοντας, λοιπόν, ότι η ποινή που προβλέπεται (υποβιβασμός) είναι δυσανάλογη με την πράξη (Δωροδοκία/Στοιχηματισμός), αξιοποιεί το άρθρο 5 του Πειθαρχικού Κώδικα που προβλέπει αφαίρεση βαθμών.
Το συγκεκριμένο σκεπτικό έχουν ήδη προσβάλει η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, που συνεδριάζει επί του θέματος το πρωί της Πέμπτης.
 

Σκεπτικό για τον Ολυμπιακό Βόλου και Αχιλλέα Μπέο

Σκεπτικό απόφασης για Καβάλα και Μάκη Ψωμιάδη