Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην περιοχή μας – Ο καιρός του τριημέρου

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ευκαιρία για ξεφάντωμα, για μικρούς και μεγάλους, προσφέρουν κατά το τριήμερο αυτό οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν πολλοί δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της Ανατ. Μακεδονίας και της Ξάνθης.  Με τον Μάρτη να δικαιώνει, πάντως, το «επίθετο» του …γδάρτη, αφού ο καιρός προβλέπεται περισσότερο χειμωνιάτικος, παρά ανοιξιάτικος έως και την Τετάρτη.
Με το καρναβάλι της Ξάνθης, αύριο Κυριακή 6/3, να κυριαρχεί, οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες της περιοχής μας μπορούν να γιορτάσουν το Καρναβάλι και τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας από τη Μαυρολεύκη και τη Χωριστή  της Δράμας μέχρι τη Θάσο και την Παραλία Οφρυνίου.

Παρακάτω θα βρείτε ανά ημέρα τις εκδηλώσεις σε όλη την περιοχή μας:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ:
Σάββατο, 9μμ: ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
- Μασκέ πάρτι στην αγορά της Καβάλας    (συμβολή Δαρδανελίων και Αγ. Νικολάου), με μουσική    από τρεις γνωστούς dj της Καβάλας στο «Ka(rna)vala»,    που συνδιοργανώνουν ο δήμος και η δημοτική επιχείρηση    «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Σαββατοκύριακο ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ
    Θεολόγος – Καρναβαλικές εκδηλώσεις και Κούλουμα για    ολόκληρο το τριήμερο, με τη φροντίδα του τοπικού     Πολιτιστικού Συλλόγου
    Ποταμιά - Παραδοσιακό καρναβάλι την Κυριακή

Κυριακή, 7μμ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ – Νικήσιανη και Ποδοχώρι
    «Το κάψιμο των ψύλλων»! Δύο εκδηλώσεις για την    καθαρτήρια δύναμη της ιερής φωτιάς –ένα έθιμο με ρίζες    στην Προϊστορία.
    Οι ντόπιοι ανάβουν τεράστιες φωτιές, που είναι ορατές    από χιλιόμετρα μακριά, και πίνουν τοπικό κρασί και     τσίπουρο, παρέα με τους επισκέπτες τους.

Καθαρά Δευτέρα ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Κούλουμα στο πάρκο του Αρχαίου     Θεάτρου Φιλίππων, Κρηνίδες
    Από τις 10πμ, λαγάνα, νηστίσιμοι μεζέδες, παραδοσιακοί    χοροί,  αθλοπαιδιές, κυνήγι χαμένου θησαυρού κ.α.
    Δωρεάν λεωφορεία (ΚΤΕΛ Καβάλας) από τις 9.20πμ έως    αργά το μεσημέρι κάθε 20 λεπτά, από την Καβάλα για τις    Κρηνίδες.

    ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
    Ακροβούνι, 10.30πμ – 16οι Διονυσιακοί Απόηχοι.
    Προσφορά νηστίσιμων μεζέδων και παραδοσιακής     φασολάδας, μουσική, θεατρικά δρώμενα και απαράμιλλη    σάτιρα προσώπων και καταστάσεων, στην αυλή του     Δημοτικού Σχολείου.  Είσοδος: 3 ευρώ
    Επίσης, Κούλουμα, χαρταετοί και μεταμφιέσεις στα     Κάστρα Νέας Περάμου, στη Νικήσιανη (ύψωμα ¶η    Γιάννη), Παραλία Οφρυνίου, Δωμάτια, Σιδηροχώρι.
    Σε όλες τις εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν νηστίσιμα    εδέσματα και ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

    ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ
    Παναγία, μεσημέρι – Περίφημο διονυσιακό καρναβάλι,    με παρέλαση αρμάτων, σατιρικά δρώμενα κι      αθυροστομίες «εξ αμάξης».
    Μαριές, Λιμενάρια – Καρναβαλικές εκδηλώσεις και     Κούλουμα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ: 
    
Κυριακή, 11πμ: ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ – Μαυρολεύκη
    Αναβίωση του θρακιώτικου εθίμου «Καλόγερος», με τον    «Καλόγερο» και τη μουσική συνοδεία του να      περιδιαβαίνει όλα τα σπίτια και ν’ ανάβει το γλέντι όπου    περνά έως το απόγευμα.

Δευτέρα, μεσημέρι: ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ – Χωριστή
    Το περίφημο και καθιερωμένο Καρναβάλι, που     διοργανώνει ο αιωνόβιος Μουσικοδραματικός Σύλλογος    Χωριστής «Η αναγεννηθείσα Μακεδονία», με παρέλαση    εντυπωσιακών αρμάτων, δρώμενα, χορούς και άφθονο    ντόπιο κρασί και μεζέδες.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ:

Σάββατο, 7μμ: ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ - Νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων    των αποκριάτικων αρμάτων, που παρασέρνουν στο κέφι    όλη την πόλη και τις χιλιάδες των επισκεπτών της Ξάνθης     μέχρι το ξημέρωμα.
Κυριακή, 11πμ: ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ - Παρέλαση δεκάδων εντυπωσιακών     αρμάτων με εκατοντάδες καρναβαλιστές, που      κατακλύζουν το κέντρο της Ξάνθης.

Ο καιρός του τριημέρου

Σταδιακή κι αξιοσημείωτη πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία έως τη Δευτέρα, ενώ βροχές, χιονόνερο και χιόνια –σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ.- θα δυσκολέψουν τη ζωή των καρναβαλιστών και των ταξιδιωτών.

Αναλυτικά η πρόβλεψη για κάθε πόλη της περιοχής μας:
ΚΑΒΑΛΑ   Σάββατο: Συννεφιά, 3-13 C
        Κυριακή: Συννεφιά το πρωί, βροχερή η υπόλοιπη μέρα, 6-13 C
   Καθαρά Δευτέρα: Βροχή, χιονόνερο, συννεφιά, 0-6 C

ΔΡΑΜΑ   Σάββατο: Συννεφιά, πιθανή βροχή, 5-12 C
   Κυριακή: Πιθανή βροχή, 5-14 C
   Καθαρά Δευτέρα: Χιονόνερο ή χιόνι,  -1-5 C

ΞΑΝΘΗ   Σάββατο: Συννεφιά, 5-13 C
   Κυριακή: Ασθενής βροχή, συννεφιά, 6-13 C
   Καθαρά Δευτέρα: Βροχή, χιονόνερο, 1-6 C