Παλιό παγοποιείο: προσπάθειες για να γίνει χώρος πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Στον χώρο του παλιού Παγοποιείου στην περιοχή «Περιστέρι» της Καβάλας, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι από την Αγία Παρασκευή, τον Βύρωνα και την παραλιακή ζώνη, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Δήμου προς ενημέρωση για την ανάγκη απαλλοτρίωσης του μέχρι τώρα εγκαταλελειμμένου χώρου 4,5 στρεμμάτων.
Πρόκειται για μια έκταση που βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Δυτικής Καβάλας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, μετατρεπόμενος σε χώρο πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στην ομιλία του, στον κόσμο που συγκεντρώθηκε, ο κ Σιμιτσής, τόνισε εν αρχή, πως στην προσπάθεια για την καλυτέρευση της εικόνας του τόπου μας υπάρχει διαπαραταξιακή συναίνεση.
Είναι γεγονός πως η Καβάλα υστερεί πολεοδομικά στο κέντρο της που είναι πυκνοδομημένο και δύσκολα αποσυμφορείται.
Έκανε μια μικρή αναδρομή στα περασμένα χρόνια και την όψη την οποία είχε αυτή η περιοχή που τώρα κατακλύζεται από παλιοσίδερα.
Οι πολεοδόμοι το 1980 όταν η αντιπαροχή είχε κατακλύσει τα πάντα, προσπάθησαν να διασώσουν ελεύθερους χώρους, δεσμεύοντας αυτή τη περιοχή που ανήκει στην εταιρία «Παγοποιείων-Ψυγείων Α.Ε» έκτασης 4,5 στρεμμάτων. Αργότερα δε, δεσμεύτηκε για χώρους πρασίνου και αθλητισμού. Για να είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλους μας.
 
Η δέσμευση αυτή σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να συνοδεύεται από απαλλοτρίωση.
Για διάφορους λόγους οι διοικήσεις από το 1980 κρατούσαν δεσμευμένη αυτή την ιδιοκτησία αλλά δεν την απαλλοτρίωναν και έτσι έχουμε μια εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής που όμως μπορούμε να την αλλάξουμε με την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης.
Οι ιδιοκτήτες του χώρου μετά από πολλά χρόνια δέσμευσης της ιδιοκτησίας τους, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και πέτυχαν την απόφαση που υποχρεώνει τον Δήμο Καβάλας να τροποποιήσει το Σχέδιο Πόλης στην περιοχή και τα 4, 5 στρέμματα να τα μετατρέψει σε οικοδομικό τετράγωνο.
Και μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν ανεγερθούν μεγάλα κτίσματα.
Ο Δήμος πρέπει να πάρει αποφάσεις που ίσως μας επιβαρύνουν οικονομικά για την αξία του οικοπέδου. Και αξίζει να το κάνουμε υποβαλλόμενοι σε θυσίες, για να κάνει την απαλλοτρίωση εφαρμόζοντας το Σχέδιο Πόλης.
Ο κ. Σιμιτσής ανέφερε πως ο Δήμος Καβάλας έχει να πάρει από το ΥΠΕΧΩΔΕ πάνω από δέκα χρόνια χρηματοδότηση για τέτοια έργα.
Μέσω του ΕΤΕΡΠΣ χρηματοδοτούνται τέτοιες δράσεις προκειμένου να υλοποιηθούν τα Σχέδια Πόλης σε κάθε περιοχή.  Η Καβάλα όμως έμεινε έξω από αυτό το πρόγραμμα. Απαίτησε από τους υποψήφιους βουλευτές να παλέψουν γι αυτές τις απαλλοτριώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ποσόν της απαλλοτρίωσης θα αγγίξει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Στην συγκέντρωση παρόν ήταν και ο επικεφαλής της «Ελπίδας» κ. Καραμπουρνιώτης που ως κάτοικος της περιοχής που έζησε εκεί από τα νεανικά του χρόνια, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του για το ζήτημα.
 
Ένας Δήμος είπε, μπορεί και πρέπει να κάνει ανάλογες απαλλοτριώσεις σκεπτόμενος και το μέλλον του Δήμου όταν η οικονομία σ αυτές τις εποχές είναι δύσκολη. Και αυτό σημαίνει πως δεν είναι συνετή μια ακόμα δανειοδότηση, χωρίς την βοήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης.
Όλοι οι καβαλιώτες θα κληθούμε να πληρώσουμε το βάρος των δανεισμών. Και σ αυτό μόνο το σημείο υπάρχει η ένσταση από την παράταξη της «Ελπίδας».
Το παρόν στην συγκέντρωση ενημέρωσης έδωσαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καβάλας, ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Σάββας Εμινίδης και η υποψήφια κ. Τσακαλέρου, από το Πασοκ  ενώ την υποστήριξή τους με επιστολή του για την προσπάθεια απαλλοτρίωσης έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές με το Πασοκ κ.κ. Τιμοσίδης, Αγελαράκης και Παπουτσής.